Ασέα Αρκαδίας
Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα της Ασέας, ενός από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας! Η Ασέα βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας, και απέχει 20 χλμ. από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη. Είναι ένα χωριό με πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους που παίρνει όμως ζωή στις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα όπου πολλοί επισκέπτες φτάνουν από την Αθήνα. Το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλούς απόδημους Ασεάτες που γυρίζουν πίσω να δουν το χωριό που γεννήθηκαν. Η Κάτω Ασέα αποτέλεσε από το 1998 έως το 2010 διοικητικό κέντρο του Δήμου Βαλτετσίου. Εκεί υπήρχε το Δημαρχείο, οπου σήμερα λειτουργεί σαν ΚΕΠ. Από το 2010 η Ασέα ανήκει διοικητικά στην Τρίπολη.
Σύντομη Ιστορία
Η Ασέα οφείλει το όνομά της στον Ασεάτα, έναν από τους 26 επώνυμους γιούς του πρώτου μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα. Σουηδοί και Έλληνες αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στη Ακρόπολη της αρχαίας Ασέας. Οι ανασκαφές αυτές έφεραν στο φως ευρήματα που δείχνουν ότι η πολιτιστική της παρουσία αρχίζει περίπου από το 6000 π.Χ. και συνεχίζεται πολύ πιο έντονα τους επόμενους αιώνες. Τα πλούσια ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών εκτίθενται στα μουσεία του Ναυπλίου, της Τρίπολης, της Τεγέας καθώς και στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας. Οι δύο αξιόλογοι και περικαλλείς ναοί της Αθηνάς Σωτήρος και του Ποσειδώνος που βρίσκονται στην επικράτειά της μαρτυρούν το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο της πόλης. Η ίδρυση του ναού της Αθηνάς Σωτήρας και του Ποσειδώνα αποδίδεται από τον Παυσανία στον Οδυσσέα, ο οποίος κατά την παράδοση που αναφέρεται στην Οδύσσεια, για να εξιλεωθεί για την τύφλωση του γιου του Ποσειδώνα Πολύφημου, έπρεπε μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη να βρει ένα μέρος που οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι το κουπί, αλλά θα το νομίζουν αθηρηλοιγόν, δηλ. δεκριάνι κι εκεί να θυσιάσει στον Ποσειδώνα. Ιστορικές αναφορές από τον Ηρόδοτο λένε πως οι Ασεάτες συνέβαλαν αποφασιστικά στη νικηφόρα μάχη των Πλαταιών το 479 πΧ. καθώς και στη μάχη της Μαντινείας το 362 π.Χ. Στην Αρκαδική ομοσπονδία που συνέστησε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας, η Ασέα λόγω της στρατηγικής της θέσης σημείωσε αξιόλογη δράση. Συνέβαλε επίσης με τους κατοίκους της στην ίδρυση της Μεγαλόπολης. Για τις ύψιστες υπηρεσίες που πρόσφερε τον 3ο και 2ο αιώνα πΧ στην Αχαϊκή Συμπολιτεία της δόθηκε το 196 π.Χ. το δικαίωμα να κόψει νομίσματα. Τέτοια χάλκινα νομίσματα με την επιγραφή Αχαιών - Ασεατών βρίσκονται στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας. Πολλούς αιώνες αργότερα, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, είχε το όνομα Καντρέβα. Τη δεκαετία του 1920 μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων της, η Ασέα πηρε πάλι το αρχαίο της όνομα. Από την Ασέα κατάγεται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο Νίκος Γκάτσος.
Τρεις αποκλειστικότητες
Στις επόμενες σελίδες θα δείτε πολλές πληροφορίες για την Ασέα. Σας συστήνουμε να σταθείτε σε τρία πρωτότυπα θέματα που αναδείξαμε μετά από έρευνα: Συγκεκριμένα γνωρίστε τα ευρήματα της αρχαίας Ασέας που βρίσκονται στο μουσείο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, μάθετε για τους Ασεάτες μετανάστες που πέρασαν από το Ellis island στις αρχές του 20ου αιώνα και για την ύπαρξη Ολυμπιονίκη από την αρχαία Ασέα.
Διαμονή
Στον ξενώνα του Παναγιώτη Ι. Κανελλόπουλου
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977571362
Ιστοσελίδα: www.villasoure.gr
Φαγητό - Ποτό - Ψώνια
Στην Ασέα για καφέ:
Στο ανακαινισμένο καφέ "Η Ελβετία".
Στην Κάτω Ασέα για καφέ και φαγητό:
Στο κέντρο του Χρήστου και της Δήμητρας Τσαμαρδα
Για ψώνια στην Κάτω Ασέα:
- Στο τυροκομείο "Μανιάτης"
- Στο κρεοπωλείο "Μαλλιάρας"