ΑΣΕΑ Η Ασέα στο Facebook ASEA VILLAGE
ΑΣΕΑΕπιλογές

Τα εκθέματα της αρχαίας Ασέας στο αρχαιολογικό μουσείο του Γκέτεμποργκ Σουηδίας.

Στην περιοχή της Ασέας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ανασκαφές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Ξεκίνησαν με το Σουηδό αρχαιολόγο Erik Homberg, ο οποίος απεβίωσε το 1997, την περίοδο 1936-38. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 1990 από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ των οποίων επικεφαλείς ήταν ο κ. Bjorn Forsen και η κα. Jeanette Forsen. Οι παραπάνω αρχαιολόγοι δημοσίευσαν, σε αρχαιολογικά περιοδικά, μία σειρά από άρθρα για τα ευρήματα της Ασέας ενώ ετοιμάζουν ένα νέο δίτομο μεγάλο άρθρο με ανάλυση των τελευταίων ανασκαφών.
Σύμφωνα με μελέτες τους η πόλη της αρχαίας Ασέας έφτανε σε πληθυσμό τους 2000 έως 3000 κατοίκους, ενώ περίπου άλλοι 500 ζούσαν σε αγροικίες στα περίχωρα. Η Ασέα βρισκόταν πάντα σε στρατηγικό σημείο στην Πελοπόννησο κι έτσι είχε επηρεαστεί στην τέχνη από άλλα μέρη της κυρίως Ελλάδας (Κόρινθο, Μεσσηνία, Ήπειρο) και από νησιά του Αιγαίου (Αίγινα, Χίο κλπ).
Η περιοχή της Ασέας θεωρείται ότι όχι μόνο δεν υστερούσε στην αρχαιότητα σε σχέση με τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας αλλά πρωτοπορούσε σε πολλά θέματα: Είχαν εφαρμοστεί, ήδη από τους νεολιθικούς χρόνους 5500π.Χ. πρωτοποριακές τεχνικές βαφής των αγγείων τέτοιες ώστε το χρώμα να φθάνει μέχρι το εσωτερικό τους. Επίσης τα περισσότερα αγγεία, σύμφωνα με μία ιδιαίτερη τεχνική που εφαρμοζόταν, είχαν αξιοθαύμαστα σταθερό πάχος. Η πόλη στους Ελληνιστικούς χρόνους καλυπτόταν από τείχος, όχι μόνο στο σημείο που φαίνεται σήμερα στις πλαγιές του Παλιόκαστρου αλλά και γύρω από την κορυφή του. Για να βρεθεί η έκταση που κάλυπτε το τείχος χρησιμοποιήθηκε ειδικό ραντάρ.
Ο αρχαίος Δωρικός ναός που βρίσκεται στην κορυφή του Άγιου Λια ήταν πιθανότατα αφιερωμένος στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα, αν και σύμφωνα με κάποιες επιγραφές που βρέθηκαν κοντά του δεν αποκλείεται να ήταν τόπος λατρείας του Αρκαδικού θεού Παν. Η χρονολόγηση που έχει γίνει για αυτό το ναό τον φέρνει να έχει χτιστεί ανάμεσα στο 570π.Χ. και το 540π.Χ. ενώ υπάρχουν και ίχνη από παλιότερο ναό που χτίστηκε γύρω στο 630π.Χ. Κοντά στο ναό έχουν βρεθεί θαυμάσιοι αμφορείς που είναι αφιερώματα πιστών. Οι αμφορείς αυτοί έχουν παραστάσεις με αθλητές που αγωνίζονται στο παγκράτιο καθώς και με στρατιώτες της αρχαίας Ασέας στον πόλεμο. Ο ναός αυτός μετατράπηκε σε Χριστιανική εκκλησία στα βυζαντινά χρόνια.
Ένας άλλος ναός βρισκόταν στη θέση που είναι σήμερα το νεκροταφείο της Άνω Ασέας και χρονολογείται από τους αρχαϊκούς χρόνους. Εκεί έχουν βρεθεί πολλές αρχαίες Λακωνικές στήλες.
Ο Ξενοφών αναφέρει ότι στην περιοχή της Ασέας υπήρχε στρατόπεδο ασκήσεων του Αρκαδικού στρατού, που συμμάχησε με τους Θηβαίους στον πόλεμο κατά της Σπάρτης το 370π.Χ. Η Ασέα συμμετείχε σαν συμμαχική πόλη στην Αχαϊκή συμπολιτεία και τμήμα του πληθυσμού της έλαβε μέρος στην ίδρυση της Μεγαλόπολης.
Το νόμισμα της Ασέας που βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό μουσείο χρονολογείται ανάμεσα στο 196-194π.Χ. Κοντά στο εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, στον κάμπο της Ασέας έχει βρεθεί θαυμάσια Ρωμαϊκή βίλα.
Κατά τα μεσαιωνικά χρόνια η Ασέα μεταφέρθηκε στην κορυφή του Άγιο Λια για λόγους προστασίας από επιδρομές. Εκεί έχουν βρεθεί τάφοι από το 1380μ.Χ. Επίσης στην περιοχή της Ασέας υπήρχαν δύο επιπλέον χωριά: Η Ρουπακιά, ανάμεσα στην Άνω και την κάτω Ασέα και το σχεδόν ξεχασμένο χωριό Παπούτσι, πίσω από τους λόφους Καμβούνια της Κάτω Ασέας προς το Μάναρι.
Τα ευρήματα που φαίνονται στις φωτογραφίες και στα βίντεο βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό αρχαιολογικό μουσείο του Γκέτεμποργκ Σουηδίας από την εποχή του Holmberg. Παρουσιάστηκαν από τους αρχαιολόγους Jeanette Forsen και Bjorn Forsen, που έχουν πραγματοποιήσει τη δεκαετία του 1990 ανασκαφές στην Ασέα, στον Παναγιώτη Γεωργάλα, τον Αύγουστο του 2002.

 

Αριστερά: Τμήμα κατσαρόλας
Μέση: Τμήμα πιθαριού, Νεολιθική περίοδος 5500 π.Χ.
Δεξιά: Τμήμα κουτάλας, τεχνοτροπίας επηρεασμένης από τα νησιά.

Θαυμαστά λειασμένη πράσινη πέτρα. Είχε το προνόμιο να την κρατάει
ο αρχηγός της πόλης της Ασέας.

Σκεύος για παραγωγή νήματος από το μαλλί των ζώων
(πρότερη εποχή χαλκού).

Σκεύη Υφαντουργίας (πρότερη εποχή χαλκού).

Τμήμα βάζου από την πρότερη εποχή του χαλκού.

Μερικά από τα ευρήματα του Holmberg.
Στη μέση φαίνεται χειρόγραφό του για την Ασέα

Εσωτερικό πιθαριού από τη μέση Νεολιθική περίοδο (5500π.Χ.)
Εικάζεται ότι τοποθετούσαν μέσα σε αυτό μέλι.

Τμήμα των ευρημάτων του Holmberg.

Τμήμα των ευρημάτων του Holmberg.

Αγγεία από τη μέση Νεολιθική περίοδο (5500 π.Χ.)
Θεωρείται αξιοθαύμαστο το σταθερό πάχος όλων των αγγείων.

Η κ. Jeanette Forsen και η φύλακας του μουσείου την ώρα της παρουσίασης

Οι δύο νέες πολυσέλιδες μελέτες για τα νέα ευρήματα της Ασέας
Στο πάνω μέρος φαίνονται φωτογραφίες του νομίσματος (196π.Χ.) της Ασέας.

Η είσοδος του Αρχαιολογικού Πανεπιστημιακού Μουσείου στο Γκέτεμποργκ


Τα πλήρη βίντεο παρουσίασης της αρχαιολόγου Jeanette Forsen στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας τον Αύγουστο του 2002.